Jamlikhalsa

Hälsofrämjande arbetsplats

Att skapa en hälsofrämjande arbetsplats handlar om mer än bara att uppfylla grundläggande arbetsmiljökrav. Det innebär att bygga en arbetsmiljö där medarbetarna mår bra. Här utforskar vi vad en hälsofrämjande arbetsplats innebär, och hur olika strategier och initiativ kan implementeras.

Vad är en hälsofrämjande arbetsplats?

En hälsofrämjande arbetsplats är en miljö där medarbetarnas hälsa och välmående är centrala och integrerade i organisationens kultur och dagliga verksamhet. Målet är att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv där medarbetarna trivs och presterar på topp. Genom att erbjuda resurser och stöd för både fysisk och mental hälsa, kan företag säkerställa en engagerad och produktiv arbetsstyrka.

Olika sätt att främja välmående på jobbet

Det finns många sätt att främja välmående på jobbet. Nedan får du tips på åtgärder du enkelt kan implementera på din arbetsplats.

1. Hälsoaktiviteter

Att erbjuda olika typer av hälsoaktiviteter på arbetsplatsen kan bidra till medarbetarnas fysiska och mentala välmående. Hälsoaktiviteter kan innebära organiserade träningspass, promenadmöten och regelbundna hälsoutmaningar. Friskvårdsbidrag och tillgång till träningsmöjligheter, såsom gym eller yoga, kan också uppmuntra till en mer aktiv arbetsplats.

2. Inredning på kontoret

Kontorsinredningen spelar en viktig roll i att skapa en hälsofrämjande arbetsplats. Ergonomiska möbler, justerbara skrivbord och stolar kan hjälpa till att minska fysiska belastningar och förebygga skador. Dessutom kan en trivsam och inspirerande arbetsmiljö, med naturligt ljus, gröna växter och tysta zoner för koncentration, främja både kreativitet och välmående. En återhämtningsfåtölj kan exempelvis placeras i ett avskilt område för att erbjuda en lugn plats. Promas återhämtningsfåtölj är designad för att maximera komfort och avkoppling, vilket gör den till ett utmärkt alternativ i ett vilorum.

3. Goda relationer till kollegor

Socialt stöd och goda relationer på arbetsplatsen är viktigt för medarbetarnas trivsel och välmående. Social hälsa spelar en central roll i detta. Team-building-aktiviteter, regelbundna sociala evenemang och öppna kommunikationskanaler kan stärka relationerna mellan kollegor. En kultur som uppmuntrar samarbete, respekt och inkludering bidrar till en positiv arbetsmiljö där alla känner sig värdefulla och hörda. 

Vilorum

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter är det krav på att det ska finnas ett vilorum på arbetsplatsen om det finns fler än 50 anställda. Om arbetet är fysiskt eller psykiskt påfrestande och det är extra viktigt för arbetstagarnas återhämtning. Läs mer om arbetsplatsens utformning hos Arbetsmiljöverket.

Vad ska finnas i ett vilorum?

För att skapa en effektiv och avkopplande miljö är det viktigt att tänka på både komfort och funktionalitet. Här är några viktiga element som bör finnas i ett vilorum:

  • Bekväma möbler: En viloplats bör vara bekväm. Det kan inkludera en skön fåtölj för sittande vila samt en soffa eller återhämtningsfåtölj för liggande återhämtning.
  • Textilier: För att skapa en trygg och harmonisk känsla är det bra att använda textilier såsom gardiner, mattor, filtar och kuddar. Textilier bidrar inte bara till en harmonisk atmosfär utan förbättrar också akustiken i rummet.
  • Ljudabsorbenter: För att säkerställa att vilorummet är lugnt och skönt är det viktigt att ha god akustik och minimera buller. Detta kan uppnås med hjälp av ett akustiktak och vägghängda ljudabsorbenter.
  • Trivsam inredning: Använd lugna färger, naturbilder och växter för att skapa en inbjudande och avslappnande miljö. Detta kan göra stor skillnad för hur effektivt vilorummet används.