Jamlikhalsa

Munhälsa och kost – ett viktigt samband

En god munhälsa är förutsättningen för vårt välmående, såväl fysiskt som psykiskt. Munhälsan påverkar vårt sociala liv och är en bidragande faktor till den övriga kroppshälsan. Därför är det viktigt att ta hand om sin munhälsa med en välbalanserad och nyttig kost. Många sjukdomar relaterade till dåliga tänder och tandkött kan förebyggas med hjälp av rätt kost och en hälsosam näring. Tandvårdförsäkring kan vara en värdefull investering för att säkerställa god tandvård vid behov. Den täcker ofta delar av kostnaden för både förebyggande och akut tandvård. Att ha en tandvårdförsäkring ger ett extra skyddsnät och hjälper till att hålla dina tänder och tandkött friska. Se vad du behöver tänka på kring din munhälsa och kost.

God kosthållning

En god kosthållning är ytterst viktigt för vår munhälsa. Det är inte bara vad du äter utan även hur mycket du äter som spelar roll i hur din mun reagerar på maten. Småätande leder till att tänderna utsätts för upprepade syraangrepp vilket bidrar till en ökad risk för karies. Därför är rekommendationen att du äter riktiga måltider och undviker snabba kolhydrater som ger en konstant hunger under dagen.
Försök att undvika socker i den mån det går för din livsstil. Det är väldigt svårt att exkludera sockret helt och håller ur sin kost då socker finns i de flesta livsmedel. Däremot kan du välja produkter med lägre sockerinnehåll och i stället äta mer frukt när du blir sugen på sötsaker. Här är det dock viktigt att poängtera att även frukt kan ge skada på din munhälsa om du äter det i stora mängder. Ett tips är därför att ta ett stort glas vatten varje gång du känner av sötsuget. Det kan faktiskt vara så att din kropp törstar efter vätska som feltolkas för matbehov.

Dagligt behov av olika näringsämnen

En god munhälsa är en del av en hälsosam kroppshållning som påverkas av det vi äter varje dag. Vi har ett dagligt behov av olika näringsämnen som bygger upp våra kroppar och bidrar till normala energinivåer. Rekommendationer framtagna av NNR (Nordiska näringsrekommendationer) ger en bra bild över vilka näringsämnen som varje person behöver tillgodose sig för en fungerande livsstil. Läs mer om näringsrekommendationer I korthet behöver vi:
  • Fullkornsprodukter – ex. grovt bröd, fullkornspasta, gryn.
  • Protein – ex. fisk, skaldjur, kött, baljväxter.
  • Omättade fetter – ex. nötter, ägg, tofu, avokado, alger, olivolja.
  • Vitaminer & Mineraler – ex. frukt, grönsaker, bär.

Bok om munhälsa och särskild kost

Det finns särskilda kostbehov hos människor som lider av svårigheter med nedsatt munhälsa. Det kan exempelvis handla om ät-och sväljsvårigheter i samband med en sjukdom eller hög ålder. Då är det viktigt med en bra och näringsrik kost som även anpassas efter de särskilda förutsättningarna. I boken ”Kost, måltid och munhälsa” av Kerstin Skagert, Annika Löf och Ingela Sellin Marklund behandlas ämnet god kosthållning för personer med nedsatt munhälsa. Boken är anpassad för vård- och omsorgspersonal som har daglig kontakt med äldre människor och personer med funktionsnedsättning. Konkreta tips och faktabaserad information gör boken till en värdefull läsning för alla som vill veta mer om kost och munhälsa.

Köp boken här: