Jamlikhalsa

Effektiv träning på utegym

För att hålla en god fysik är det viktigt med träning och bra kosthållning. För det behöver du inte teckna ett gymabonnemang eller anpassa ditt liv efter strikta dieter. Effektiv träning på utegym är ett perfekt sätt att gå ner i vikt och bygga starka muskler. Med en hälsosam kropp får du möjligheten att njuta av livet fullt ut.

Utegym - redskap

Utegym är ett perfekt sätt att träna upp din styrka ute i den friska luften. Du får möjlighet att anpassa nivån på träningen utifrån dina personliga förutsättningar samtidigt som du utmanar dina muskler att arbeta hårdare för varje träningspass. För att komma i gång med träning på utegym behöver du ha rätt utrustning. Har du själv plats för effektiva träningsmaskiner kan du bygga ett eget utegym. Du kan välja mellan träningsredskap med manuellt motstånd eller en klassisk träningsutrustning för styrketräning. Med anpassade träningsmaskiner kan du bygga ett utegym.

CADO är en leverantör av utrustning för utomhusgym. Även dem miljömedvetna med produkter som är unika för branschen. De erbjuder redskap för utegym som tillåter övningar för styrketräning och balansträning för alla målgrupper.

Unisport är ytterligare en aktör på marknaden som erbjuder utegym och redskap för att möta olika träningsbehov och miljöer.  Deras utegym är konstruerade för att vara hållbara och tåla väder och vind, och är designade för att ge en effektiv träning i friska luften. Hos Unisport får du hjälp med allt från planering till att skapa funktionella, säkra och utmanande utomhusgym för alla åldrar.

 

Träningsband & övningar

Alla har inte möjlighet att träna på ett utegym, därför kan det vara både smidigt och effektivt att istället använda ett träningsband vilket du kan använda både inom- och utomhus till en betydligt lägre kostnad. Det finns flera olika träningsövningar med band och eftersom du i flera av övningarna använder din egen kroppsvikt så får du en effektiv och givande träning.

Utegym - utrustning med bäst kapacitet

Så vilken utrustning för utegym är bäst att börja med? Du behöver fokusera på ditt mål med träningen. Vill du bygga muskler är det bäst att börja med maskiner som hjälper dig att träna de stora muskelgrupperna. Dessa går att anpassa till din kropp med justering på motstånd som du väljer utifrån dagsformen. Exempel på utegymsutrustning:

Flowtank - nytänkande träningsvikt

Med hjälp av vätska som reagerar på dina rörelser så ger denna dig en utmanande och givande träning. Eftersom dina muskler behöver parera mot vattnet som rör sig konstant så aktiveras de genom hela rörelsen. Du kan använda Flowtank till de flesta grundtekniker som till exempel benböj, marklyft och olympiska lyft.

Maskin för knäböj

Utegym är ett perfekt sätt att träna upp din styrka ute i den friska luften. Du får möjlighet att anpassa nivån på träningen utifrån dina personliga förutsättningar samtidigt som du utmanar dina muskler att arbeta hårdare för varje träningspass.

 

 

Maskin för bänkpress

Med hjälp av denna maskin för utegym stärker du dina axlar, bröst och baksidan av armar. Du lägger dig ned på bänken med rak rygg och axlar lätt pressade nedåt. Sedan tar du tag i båda handtagsgreppen ovanför ditt huvud och pressar handtagen uppåt. Håll positionen med lätt böjda armar i några sekunder och pressa sedan nedåt med kontrollerad rörelse. Upprepa övningen 10-15 gånger.

 

Maskin för latsdrag

Denna maskin för utegymmet hjälper dig att stärka din rygg och bygga muskler på framsidan av armar. Sittandes på bänken pressar du bröstkorgen mot den tvärgående utrustningsdynan, tar ett stadigt grepp om handtagen ovanför ditt huvud och pressar nedåt så att dina armar kommer i brösthöjden. Här är det viktigt att vara rak i ryggen och pressa axlarna nedåt när du gör rörelsen. Upprepa övningen 10-15 gånger.

Mer inspiration på effektiv träning på utegym hittar du på Baaam.se

Effektiv träning för fettförbränning

Vill ha en effektiv träning för fettförbränning ska du satsa på högintensiv träning cirka 3-4 gånger i veckan. Det viktigaste här är att få upp pulsen så att du känner av din mjölksyra. En högintensiv träning sker i intervaller där du varierar ditt maxtempo och vila. Du upprepar denna princip i omgångar under cirka 30 minuters tid. För inspiration till effektiv träning för fettförbränning se video nedan:

Funktionell träning utomhus - övningar

Du kan givetvis göra ett lättare träningspass utomhus utan maskiner och annan utrustning. Använd din egen kropp och anpassa träningsövningar efter dina fokusområden. Du kan även kombinera styrkeövningar med konditionsträning. Ett sådant träningspass kan se ut enligt följande:

Jogga i ett lättare tempo

10 min

Bulgariska utfall (varje ben)

10 x 3

Armhävningar

10 x 3

Squats

20 x 3

Jumping jacks

1 min

Planka

20 sek

Gör alla ovanstående övningar (förutom jogging) direkt efter varandra. Vila sedan i cirka 5 minuter och upprepa samma träningsmönster 2-3 gånger till. Avsluta med stretchning och drick lite extra vatten.