Jamlikhalsa

Kvinnors hälsa – 5 vanliga kvinnoproblem

Det finns sjukdomar och sjukdomstillstånd som drabbar enbart kvinnor. Det kan vara problem med underlivet, äggstockar och livmoder. Men det kan även handla om hormonella besvär där vissa kvinnor lider av svåra mensvärk eller en jobbig menopaus. Det forskas alltmer inom ämnet kvinnors hälsa, vilket bidrar till att fler kvinnor får möjlighet att få rätt behandling för sina besvär. Håll koll på 5 vanliga problem som drabbar många kvinnor.

1. Symtom på endometrios

Endometrios är ett relativt vanligt tillstånd och förekommer hos var tionde kvinna i fertil ålder. Vanliga symtom på endometrios är svåra menssmärtor, smärta vid samlag, IBS, diarré eller förstoppning. Många upplever dessutom att de bli trötta och orkeslösa under hela mensperioden. 

Endometrios – Utredning & behandling

En utredning och behandling för endometrios görs via en gynekologisk undersökning. Vi en fastställd diagnos får du sedan komma på regelbundna undersökningar hos gynekologen. I vissa fall går det att få hjälp via hormonella preventivmedel och stark receptbelagd medicin vid behandling av endometrios. Om symtomen kvarstår kan stark smärtlindring vara ett alternativ. Vid svåra fall behöver endometriosen opereras det bort med ett kirurgiskt ingrepp via titthålskirurgi.

2. PCOS – polycystiskt ovarialsyndrom

Detta kvinnoproblem drabbar ungefär var tionde kvinna i fertil ålder. PCOS är en hormonrubbning som påverkar ägglossning och menstruationscykeln och gör det svårt för kvinnor att bli gravida. Vid PCOS bildas små vätskefyllda blåsor på den ena eller båda äggstockar. Den manliga testosteronhormonet dominerar över de kvinnliga hormonerna progesteron och östrogen. Detta bidrar till att många kvinnor med PCOS går lättare upp i vikt och får en ökad kroppsbehåring.

PCOS-behandling

PCOS fastställs med hjälp av en gynekologisk undersökning, blodprover och en BMI-uträkning. I de flesta fall behandlas sjukdomen med hormonella läkemedel som stabiliserar hormonbalansen. Det är även vanligt med att börja med p-piller eller läkemedel som stimulerar hormonproduktion. Eftersom en bidragande orsak till PCOS är kraftig övervikt och insulinresistens kan viktnedgång vara en effektiv lösning på detta kvinnoproblem.

3. Vestibulit

Vestibulit är ett vanligt kvinnoproblem som drabbar kvinnor mellan 15-30 år som inte har genomgått en vaginal förlossning. Det är en svår och långvarig smärta vid slidans öppning som är mest påtaglig under samlag eller vid tamponganvändning. Dessutom upplever många kvinnor med vestibulit att det kan göra ont även i vardagen, när man sitter på huk, cyklar eller bär ett par åtsittande byxor. Vestibulit beror på att nerverna i slemhinnan blivit överkänsliga och smärtar vid tryck och beröring.

Vestibulit-behandling

Det finns många förklaringar på vestibulit och det kan vara svårt att fastställa problemet hos en kvinna. En gynekologisk undersökning och kvinnans upplevelser kommer att ligga till grund för en fortsatt utredning. Det finns i dagsläget ingen behandling för vestibulit men det går att testa olika metoder för att lindra besvären. Till exempel kan man sluta ett tag med hormonella preventivmedel och testa bedövningsgel vid samlag. Även muskelavslappnande övningar hos en fysioterapeut kan hjälpa till att lindra detta kvinnoproblem.

4. PMS – premenstruell syndrom

PMS drabbar väldigt många kvinnor i fertil ålder och sker under perioden mellan ägglossning och menstruation. Detta kvinnoproblem är kopplat till det kvinnliga könshormonet progesteron. Efter ägglossningen höjs nivån på progesteronet vilket påverkar kroppens nervsystem.
Många som lider av PMS känner av symptom som nedstämdhet, irritation, lättretlighet och ångest. Dessutom påverkas den fysiska kapaciteten och de flesta kvinnor med PMS känner av ledvärk, huvudvärk, svullnad och en lätt viktuppgång. Det finns kvinnor som lider extra mycket och då kallas tillståendet för PMDS (premenstruell dysforisk syndrom).

PMS-behandling

Eftersom PMS och PMDS påverkar kvinnor på olika sätt finns det ingen särskild behandling som botar denna typ av besvär. Däremot kan man hjälpa till och lindra smärtan med hjälp av olika metoder. Receptfria läkemedel kan mildra huvudvärken och magsmärtor. Vid PMDS kan det bli aktuellt med antidepressiva läkemedel som används under perioden före mens. Dessutom kan man byta ut sina preventivmedel mot ett annat alternativ med mindre hormoner. Om man lider av kroppssvullnad i samband med PMS kan man köpa vätskedrivande läkemedel som hjälper till att få bort ett vätskeöverflöd.

5. Klimakteriet

Detta kvinnoproblem börjar något år innan kvinnans sista menstruation och pågår i några år därefter. De flesta kvinnor får sin sista mens när de är omkring 45-55 år gamla. Det kan också upphöra tidigare eller senare. Klimakteriet beror på att nivåerna av östrogen och progesteron sjunker under menopausen. Detta har en negativ påverkan på många kvinnor som känner av både fysiska och psykiska besvär i samband med menopausen.

Klimakteriebesvären kan variera mellan olika kvinnor. Det mest vanliga är att man känner en viss nedstämdhet, humörsvängningar, hjärtklappning, huvudvärk och plötsliga värmevallningar. Dessutom påverkas kroppen av den låga östrogenproduktionen med ett skörare benstomme och torra slemhinnor.

Klimakteriebehandling

Behandlingsmetoden anpassas efter varje kvinna och de besvär som hon upplever i samband med klimakteriet. Många blir hjälpta med speciella hormonbehandlingar, exempelvis östrogenplåster och syntetiskt gestagen. En hormonbehandling är en pågående process som sker under många år och det är därför viktigt med kontinuerliga läkarbesök och mammografi. Därefter kan man även få hjälp med sin psykiska hälsa med hjälp av läkemedel och samtalsstöd hos professionella terapeuter.

Mer om kvinnohälsa

Läs mer om kvinnors hälsa, olika besvär och kvinnoproblem. Här har vi samlat nyttiga informationssidor som skriver om sjukdomar, sjukdomstillstånd och kvinnohälsa generellt.

Om kvinnohälsa:

Om kvinnosjukdomar och förlossning:

Om kvinnors hälsa och kvinnobesvär: